Оштолэзьлэн кыкетӥ нуналаз етӥнлы вазиськылӥзы-вӧсяськылӥзы. Чебер куиськем арбериосты вазь ӵукна ик коркась поттылӥзы но капка, кенер вылэ ошылӥзы.
Кышнояськымтэ егитъёс, туэ кышнояськыны малпасьёс, кызьпу вайёсы кык етӥн бамкышет ошылӥзы. Нылъёс сюанлы дасям кык-куать метр етӥн бамкышетъёсын котырскыса кырӟаллязы.
Ар ӵоже семьяды, пудоды таза мед луоз, медаз висьы, садады но бакчаяды ваньмыз мед удалтоз шуыса, вазь ӵукна ик колодча ву пыртэ. Асьтэос мисьтӥське но корка, гид борддорады, писпуосы но бакчаяды пазялэ, эн вунэтэ пудоосты сярысь. Калыкын шуыло вылэм: Фотиния нуналэ колодча вуэн мисьтӥськы но, ас улонад (гумырад) тушмонъёслэсь эн кышка ни.
Второй апрельский день крестьяне поклонялись льну. С самого утра красочные тканые изделия выносили из избы и вывешивали на калитках, воротах и заборах.
Молодые и неженатые, мечтающие в этом году о замужестве, вешали на ветви березы два льняных полотенца. С длинными (от 2-х до 6-ти метров) льняными свадебными полотенцами молодые девушки потом водили хороводы.
Чтобы в течение года все члены семьи и домашняя скотина были живы и здоровы, а в саду и в огороде летом обильно уродили овощи и фрукты, надо 2 апреля с раннего утра набрать колодезной воды. Самим умыться ею и потом побрызгать все стены в доме, хлеву, сараях, не забыть про животных, деревья и земельный надел. В народе даже сложили по этому поводу поговорки: «На Фотинию водой из колодца умойся, и врагов в своей жизни больше не бойся».